De Rattenvanger van Hamelen

”Wat hoor ik daar voor een geluid? Pas op, het is de Rattenvanger met zijn fluit!”


rat.pngOoit, in het Duitse dorpje Hamelen, begonnen ratten zich te verzamelen. De ratten waren vies, zwart en heel brutaal. Maar dat is niet het hele verhaal!

Het begon met een rat, toen twee, toen tien. Na een paar dagen waren er honderden ratten te zien.

Na enkele dagen waren er al meer dan honderd ratten. De beestjes krioelden overal, de burgers konden het niet bevatten. Zij waren ten einde raad, en verzamelden zich in de burgemeesters’ straat.

“Meneer de burgemeester, help ons dan!’’ Maar de burgemeester wist het niet, hij had ook geen anti-rattenplan. Maar plots verscheen daar een vreemde man. Hij zei: ‘’ik ben degene die Hamelen helpen kan! Ik zal de ratten voor jullie verjagen, zodat zij niet meer aan jullie huizen knagen.’’

De burgemeester beloofde de man voor zijn hulp een zak met geld. Hij had er veel voor over om niet meer door ratten te worden gekweld. De rattenvanger, want dat was de vreemde man, pakte een fluit en begon te lopen. En zie! Alle ratten kwamen uit steegjes en huizen gekropen. Achter de rattenvanger ontstond een lange rij. Was de rattenplaag dan nu echt voorbij?

Om de ratten te doden was er maar één manier. Daarom liep de Rattenvanger met de ratten door de rivier. Toen verdronken de beestjes, heel vlug! Trots liep de Rattenvanger dan ook voor zijn geld naar Hamelen terug.

Maar de mensen van Hamelen, die keerden hun rug. En ook de burgemeester kwam niet over de brug. Ze wilden de rattenvanger niet belonen. Terwijl ze door hem juist weer fijn konden wonen! De rattenvanger was teleurgesteld, of nee, hij was kwaad! Daarom liep hij richting de burgemeesters’ straat.

Zachtjes begon hij weer een deuntje te fluiten. De deuren gingen open, en de kinderen van Hamelen kwamen naar buiten! Netjes in een rij liepen de kinderen achter de rattenvanger aan. Ze konden het geluid van de fluit niet weerstaan. De rattenvanger nam hen mee, heel ver weg over de grote bergen. Dat is waar hij de kinderen zou gaan verbergen.

Ach, had de burgemeester nou maar gewoon zijn schuld betaald. Dan waren kinderen nooit uit Hamelen weggehaald!