Mergelgrot versus -groeve

Afbeelding

17-05-2012 | Woorden zeggen vaak meer dan je in aanleg denkt. Gisteravond liepen wij met een aantal collega’s het centrum van Valkenburg in. Even wat eten en ontspannen. Al snel kwam het gesprek op de mergeltentoonstelling in de grot van het Sprookjesbos. Inclusief complete film en beschouwing. Wat kunnen we hier het beste mee doen? Moderniseren, achterwege laten of misschien wel meer mee doen?

In onze discussie viel het op dat het woord grot veelvuldig wordt gebruikt. Nu klinkt grot niet direct vriendelijk, maar lijkt bovendien incorrect. Een grot is toch ‘iets natuurlijks’. Wij willen niet te bijdehand zijn, maar het blijkt te kloppen:

– mer·gel de; m aarde die vnl. bestaat uit klei en koolzure kalk
– grot de; v(m) -ten door de natuur gevormde onderaardse ruimte
– groe·ve de; v(m) -n 1 (open) graf 2 kuil waar een delfstof wordt gewonnen: steengroeve

Het onderwerp is voorlopig maar even gelaten voor wat het is. We hebben er een vraag bij gekregen in plaats van een antwoord. Naast de vraag wat ermee te doen, hebben we nu ook de naamgevingshobbel. Waarschijnlijk zoeken we een oplossing waarbij twee vliegen in een klap worden geslagen. Mergelhol, Groene Groeve of misschien wel ‘Sprookjesbos binnenpret’. Betere suggesties zijn welkom.