Ontbossing?

Ontbossing Heuvelland naast Sprookjesbos30-04-2012 | Je kent het waarschijnlijk wel… een kort schrikmoment. Even stokt je adem en gaat er geen lucht naar de hersenen. Dat overkwam ons vorige week tijdens een rondje park. Het bosperceel direct naast het Sprookjesbos is een complete ravage. Dit gebied is van de gemeente Valkenburg en wordt waarschijnlijk door een externe partij onderhouden. Zoals te zien op de afbeelding, is de nazorg van de gigantische kappartij nog ‘on hold’.

Alleen de bruikbare boomdelen zijn meegenomen. Er is zelfs een boom van ons terrein meegepikt. Verder treffen wij een kapot buitenhek, de beschadigde afzetting voor bezoekers en een complete vernieling van het bosstuk.

Een extra ronde leert dat het stuk bij de kabelbaan en Wilhelminatoren ook onderhanden is genomen. Kennelijk was het tijd voor groot onderhoud. Opruimen van minder bruikbaar resthout is ook hier schaars aangepakt, maar de ravage lijkt minder ernstig. Nu zit klagen niet direct in onze natuur, maar de schade is enorm. Toch maar eens voorzichtig polsen of dit gemeengoed is in het Limburgse Heuvelland?